Descentralizare
Principalul argument în favoarea criptomonedelor este tehnologia lor de bază – blockchain. Acest lucru face ca criptomoneda să fie independentă de orice autoritate și o face astfel încât nimeni să nu poată dicta regulile pentru dezvoltatorii și proprietarii de criptomonede.
Unul dintre chiriașii de bază ai finanțelor descentralizate este că este, ei bine, descentralizat.Luați bitcoin, de exemplu: activul cripto original este practic un registru (blockchain-ul său) care este descentralizat deoarece tranzacțiile sunt înregistrate în baze de date pe multe computere diferite. Acea înregistrare unică (stocată în multe baze de date) este securizată cu criptografie, iar computerele se urmăresc unele pe altele pentru a se asigura că nu a fost manipulată.
Tranzacții rapide și nelimitate
Tranzacțiile cu bani fiat necesită o perioadă semnificativă de timp pentru a fi procesate și decontate. Afacerea ta va ajunge să aștepte zile pentru a primi bani. Cu criptomoneda, puteți crea un număr nelimitat de tranzacții și îl puteți trimite aproape imediat oricui are un portofel cripto, oriunde în lume.
Taxe de tranzacție reduse
Băncile și alte instituții financiare percep comisioane considerabile de tranzacție. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să plătiți o taxă pentru tranzacțiile cu criptomonede; cu toate acestea, suma pe care trebuie să o plătiți este relativ mică.
Acceptat la nivel internațional
Expeditorul și destinatarul fondurilor se pot afla în diferite părți ale lumii și pot schimba în continuare criptomonede. Puteți economisi bani la conversia valutară și la comisioanele care însoțesc întotdeauna tranzacțiile internaționale cu fonduri.
Prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată a fost El Salvador, chiar în 2021. Acest lucru înseamnă că în această țară sud-americană criptomoneda este scutită de impozitul pe câștiguri. În El Salvador, Bitcoin este folosit în paralel cu moneda oficială, care este dolarul american.
Fără intermediar = mai puține comisioane
În cazul valutelor clasice, după cum se știe, este nevoie de implicarea mai multor intermediari. Pentru criptomonede nu este nevoie de emitenți de carduri sau de un anume circuit pentru efectuarea plăților. De fapt, criptomonedele se aseamănă mai mult din acest punct de vedere cu numerarul, pentru că tranzacțiile sunt directe, fără intermediar și individuale, fapt care se traduce în absența comisioanelor. De asemenea, utilizatorii nu au nevoie de un accept pentru a cheltui sume mai mari.
Protecție sporită în cazul fraudelor
Tehnologia blockchain impune mai multă siguranță în privința datelor. Informațiile nu pot trece pe la intermediari, fiind transmise prin intermediul canalelor potrivite. Transferul crypto se face în condiții de maximă siguranță. Codurile de portofel din orice tranzacție, precum și rețeaua blockchain sunt foarte greu de identificat de un răufăcător cibernetic, astfel că nu se pot fura monede dintr-un cont.
Trasabilitatea
Pentru că tranzacțiile efectuate cu portofelul sunt inalterabile, nu vor exista dispute referitoare la realizarea plăților. Chiar dacă sunt folosite adrese individuale pentru trimiterea sau primirea de tokeni către diverși destinatari, este accesibil întregul istoric. Fiind publice tranzacțiile, atât destinatarul, cât și expeditorul pot vedea istoricul lor.
Fără grija banilor lichizi
Criptomonedele nu ocupă loc în buzunar sau în portofel, cum se întâmplă în cazul banilor lichizi. Este nevoie doar de un telefon conectat la internet pentru a avea acces la crypto.
Transparență și anonimat
Datorită naturii distribuite a blockchain-urilor, fiecare tranzacție este înregistrată, iar înregistrările sunt imune la modificări. În același timp, dacă o adresă cripto nu este confirmată public, nimeni nu va ști cine a făcut o tranzacție și cine a primit criptomoneda.
Toate cele de mai sus ar trebui să facă companiile să se gândească mai serios la cum să facă o criptomonedă.
Acceptare limitată
Țările sunt foarte ezitând să acorde sprijin oricărei criptomonede. În viața de zi cu zi, există încă posibilități limitate pentru cei care doresc să facă achiziții cu criptomonede. Deci, în loc să întrebe cum să creeze o criptomonedă, oamenii se întreabă mai des cum să folosească criptomoneda.
Volatilitate ridicată
Foarte des, utilizatorii care se gândesc la cum să înceapă cu criptomoneda uită de un factor important – volatilitatea ridicată. Piața criptomonedelor nu este stabilă, cu urcușuri și coborâșuri frecvente chiar și pentru criptomonede celebre precum Bitcoin. Este foarte riscant să investești în criptomonede, deoarece nu știi niciodată dacă va fi o investiție profitabilă sau nu.
Tranzacțiile sunt ireversibile
Introducerea greșită a unei adrese de criptomonedă incorectă vă poate costa bani. Nu există nicio modalitate de a inversa o tranzacție. Puteți trimite o cerere de rambursare, dar dacă este refuzată, fiți gata să vă luați rămas bun de la banii dvs.
Stocare de criptomonede
Probabil ați citit povești oribile despre proprietarii de criptomonede care și-au pierdut dispozitivele, au uitat cheia privată și nu și-au putut accesa averile de criptomonede. Astfel de situații se pot întâmpla oricui, așa că oricine își poate pierde banii accidental.
Rată de rentabilitate nedovedită
Unii specialiști consideră tranzacționarea criptomonedelor ca fiind un joc de noroc. Spre deosebire de fondurile fizice, cele în criptomonede nu pot fi anticipate, iar randamentele sau profitul lor nu pot fi calculate, astfel că nu poate exista un plan de investiții pe termen lung.
Nu sunt asigurate
Un alt risc al monedelor digitale este că nu sunt asigurate de niciun bun. Acțiunile sunt estimate în raport cu valoarea de piață a unei societăți, dar prețul criptomonedelor este dat de cererea lor pe piață.
Utilizarea este redusă, într-un cerc restrâns
Mulți oameni au ignorat și continuă să ignore criptomonedele din cauză că, în opinia lor, sunt complexe și greu de descifrat. Este adevărat că folosirea monedelor digitale implică anumite cunoștințe despre criptografie, portofele digitale sau updatarea softului la zi, ceea ce în mod clar intimidează persoanele care nu au tangențe cu tehnologia. Odată cu popularitatea Bitcoin, care este în continuă creștere, mulți oameni au devenit curioși despre această monedă virtuală, dar utilizarea ei rămâne redusă, într-un cerc restrâns.
Insecuritate datorată atacurilor
Atacurile asupra blockchain-urilor sunt destul de frecvente, dar șansele lor de reușită sunt destul de mici, pentru că, pe măsură ce crește rețeaua, sporește și securitatea. Astfel că este foarte puțin probabil că minerii să investească bani mai mulți pentru a ataca Bitcoin, de exemplu. Este cunoscut faptul că blockchainul Bitcoin este rezistent și poate face față atacurilor, adaptându-se rapid.
Cantitate limitată de monede
Conform specialiștilor, până în anul 2140 vor fi în circulație circa 21 de milioane de monede bitcoin (BTC). Pentru că până la momentul actual au fost deja create 16,5 milioane de monede BTC, este clar că ritmul de creare va încetini considerabil.
Aceste beneficii și dezavantaje ar trebui să fie luate în considerare atunci când vă gândiți cum să creați o criptomonedă care vă va facilita obiectivele de afaceri. Trebuie să decideți care este scopul creării criptomonedei pentru compania sau afacerea dvs.